31 Aralık 2011 Cumartesi

AZZARO DECİBEL



Azzaro Decibel
Koku çıkış yılı: 2011
Koku içeriği: limon,yeşil mandalina,meyan kökü,aldehitler
Menekşe,tütsü,
Haiti vetiveri,tonka,vanilya ve sandal

Kokumuz Azzaro,nun yeni çıkardığı baharatlı oryantal olarak sınıflandırdığı bir koku..
Azzaro,nun da son yıllarda moda olan tatlı baharatlı trendy kokularına bende varım dercesine çıkardığı tarz kokulardan..kokunun açılışına gelirsek


Açılışı biraz farklı ve değişik son dönemde denediğim kokulara pek benzemeyen likörlü acımtrak tatlı limon, mandalina karışımı bir açılış oldukça yoğun ve güçlü öyle ki fazla fıslatıp ayarı kaçırdığınızda resmen beyninizi uyuşturur halde.. bende hafiften baş ağrısı bile yaptı onun için dozajlamayı iyi yapmak gerekiyor…açılışta şekerli tatlı alkollü açılışa kokuda yoğun kullanılan meyan kökü,de destek veriyor bu aşamada koku az da olsa dunhill desire,yi anımsatıyor ama ondan daha güzel koktuğunu söyleyebilirim..  ilk fıslattığımda bu yazdığım şekilde hissedilen parfümde alttan acımsı adaçayına benzer bir nota beni rahatsız etti içeriğinde olmamasına karşın sanırım tatlı notalar ve meyan kökü bu şekilde hissettiriyor bu aşamada sentetikliğin hissedilir derecede olduğunu söylememe gerek yok herhalde.. kabaca tarif etmem gerekirse  sanki bol şekerli adaçayına alkollü limon mandalina karışımı katılmış gibi bir açılış kısaca değişik ve farklı gibi görünmesine rağmen açılışı beni çok açmadı doğrusu marka Azzaro olunca daha iyi bir şeyler bekliyorsunuz tatlı şekerli bir koku yapıp modaya uyalım ama benzerlerinden biraz ayrılsın denilerek acımsı notalar ve azda turunçla desteklemişler ama bence pek uyumlu bir içerik olmamış ..
Kokumuz orta notalara geçtiğinde baştaki nerdeyse şekerli derecedeki tatlılık biraz daha yumuşayıp tütsü ve tonkanın hissedilmesiyle devam ediyor alttan vanilyada destek veriyor ama zayıf olarak orta notalardan dip notaya geçişte koku çok fazla değişime uğramadan biraz daha güzel bir hal alıp hafif ahşap,hafif vanilya ve her daim hissedilen meyan kökü,tütsü ve tonka karışımı ile sonlanıyor kokuda içeriğinde yazan vetiver çok zayıf menekşe notası ise nerdeyse yok denecek kadar  orta notalarda sentetik baharat tonlarıda hissedilsede çok az..baskın değil. kokunun kutusunda içerik olarak yeşil mandalin,tonka fasulyesi ve likör yazıyor diğer notalar destekleyici olarak kullanılmış özetle…

Alkollü şeker tonları + meyan kökü ana ve baskın karakterli genel kalitesi vasatın biraz üzeri modern, ama çok özel olmayan çok başarılı bulmadığım ortalama koku güzelliğinde Dunhill Desire, Angel A men tarzı şekerli tatlı kokuları seven ama biraz farklı kokayım diyen özellikle gece club,bar ortamına takılan 16-28 yaş arası arkadaşlar kış kullanımı için deneyebilir ama denemeyenler de çok şey kaybetmiş sayılmazlar çok daha iyi alternatif gece ortam  kokuları varken (örneğin Paco Rabanne Black XS) pek tavsiye edemiyorum

Kokunun fark edilirliği ortalama, kalıcılığı ortalama üstü oldu bende

24 Aralık 2011 Cumartesi

GUCCI ENVY FOR MEN

Gucci Envy
Koku çıkış yılı : 1998
Koku içeriği : mandalina,kişniş,biber,zencefil,kakule
Anason,karanfil,gül,lavanta,muskat,sedir,
Tütsü,paçuli,amber,misk,deri ve ahşap notaları

Kokumuz odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış ama bence tam bir baharatlı oryantal koku
Ayrıca Gucci,nin en iyi birkaç parfümünden biri..kokunun açılışına gelirsek..


 Kokuyu ilk fıslattığımda bana sanki eski tarz maskülen yeşil kokular ile son dönem çıkan amber,misk baharat karışımlı modern kokuların bir karışımı gibi geldi yani koku klasik maskülen tadında modern bir koku ..hem eski tarz maskülenleri hem de modern oryantalleri sevenleri memnun edecek hafif tatlımsı,buruk yoğun baharatlı güzel bir koku.(.tatlımsı derken şekerli veya vanilyalı pudramsı tatlılık değil buruk aromatik şeklinde) . .

Açılışta yoğun olarak kakule,biber,zencefil gibi tatlımsı, buruk birazda otsu, baharatlı bir açılış öyle ki fazla dozajı kaçırdığınızda hem sizi hem çevreyi bunaltır cinsten kuvvetli bir açılış bu baharatlı,özellikle kakule, zencefilli açılış bana armand basi pour homme,u hatırlattı sanki armand basi,nin daha kuvvetli yoğun hali gibi.. açılışı  buruk olmasına rağmen içeriğinde yazan mandalina notası nerdeyse yok gibi hissedilmiyor daha çok ahşapla desteklenmiş baharatlı bir açılış.. koku uzunca bir süre bu şekilde algılanıyor..  kokunun  orta notalarında üst notalarda algılanan kuvvetli dolgun notalar azalmadan yoğun karanfil,lavanta karışımı hissediliyor  bu haliyle de koku Van&Cleef Arpels pour homme,a çok benziyor fakat ilk ve orta notalarda anlattığım şekilde hissedilen koku, ara ara içeriğinde yazan notaların kendini göstermesiyle devam ediyor bu,da kokunun zengin harmanlı ve köşeli bir koku olmasından kaynaklanıyor yani düz çizgide ilerleyen tekdüze bir koku değil her fıslattığınızda size farklı gelen kokulardan.. koku orta notalardan dip notaya geçişte daha,da bir güzelleşerek baştaki kuvvetli yapısı biraz yumuşuyor.. tatlımsı tonlar devam etse de biraz azalıp baharatlı odunsu buruk notalarla ilerliyor.. ayrıca kokunun  ten seçen bir yapısı olduğunu da söylemeliyim denettiğim bazı kişilerde tatlımsı,baharatlı yönü kuvvetliyken
Bazısında nispeten daha odunsu,acımsı, buruk tonlarda algıladığımı söyleyeyim yani kısaca teninizle uyuşursa çok hoş bir koku… yukarda bahsettiğim kokunun genel karakteristik yapısı..

Koku kurudukça dip notalarda tatlılık iyice azalıp, baharatın da hafiflemesi ile   hafif buruk paçuli, tütsü,amber misk karışımı,çok hafifte tütün ve odunsu tonlarla eski tarz yeşilimsi maskülen kokular tadında son buluyor….özetle…


Eski tarza göz kırpan baharat + odunsu tonlar baskın ve ana karakterli nispeten doğal ve zengin harmanlı, dolgun, kuvvetli yapıda modern oryantal bir koku ben kokuyu bu tarz kokulardan haz etmesem de genel kalitesinin çok iyi olması, günümüzün odunsu baharatlı tarzındaki bir çok vasat kokudan  çok daha iyi olması,kalıcılık ve  fark edilirlik değerlerinin üst seviyede olmasından dolayı soğuk havalarda kullanmak üzere dolabımda bir köşeye koyuyorum
Bu tarz kokuları seven 20-38 yaş arası arkadaşlara  kış kullanımına uygun, çok güzel bir koku olduğunu söyleyerek  şiddetle tavsiye ederim..
Kokunun fark edilirliği ortalama üstü, kalıcılık ise çok yüksek oldu bende.

20 Aralık 2011 Salı

GUCCİ POUR HOMME II



Gucci Pour Homme II
Koku çıkış yılı: 2007
Koku içeriği: menekşe,bergamot,
Yenibahar,tarçın,siyah çay
Ahşap,tütün yaprakları,mersin ve misk

Kokumuz odunsu baharatlı olarak sınıflandırılmış

Ülkemizde ve yurt dışında çok tutulan,popüler bir koku …peki çok mu özel ve güzel?
Bence hayır..bazı  yorumlarda bulgari,ye benzetenler olmuş oysa alakası yok bulgari bundan kat kat güzel ve şık bir koku….bu kokunun ise genel kalitesi fena olmamasına karşın
Koku güzelliği bakımından ancak eh işte dedirten cinsten yani abartıldığı gibi muhteşem bir koku değil..gelelim kokunun açılışına..

Kokunun açılışında algılanan yoğun menekşe kokusu ve çay karışımı ama bu açılışta menekşe çok yoğun kullanılmış hani nerdeyse feminenliğe kaçarcasına bence burada dengeyi kaçırmış Gucci..aslında güzel bir açılış için sınırları zorlamış eğer bergamot ve çay daha baskın ve menekşe de daha az ve dengeli kullanılsa çok güzel olacakken burada ayarsız dengesiz bir açılış olmuş kısaca bu açılışı beğenmedim....ayrıca bu kadar yoğun açılışa göre fark edilirliği zayıf kalmış neyse ki yaklaşık 10-15 dakika sonra biraz daha oturaklı hale gelen kokunun orta notalarına  doğru baskın olan menekşe notası kaybolmasa da, daha hafifleyerek araya hafif baharat ve çok hafif tarçın notasının destek vermesiyle hafif tatlımsı şekilde devam ediyor ayrıca orta notalarda hafiften  çiçeksi tütün de algılanıyor bu tütün, sert, kuru,yoğun maskülen tarzda değil de daha yeşil,taze ve yumuşak tütün şeklinde hissediliyor ve koku bundan sonra dip notalara doğru ilerlerken daha güzel ve hoş kokuyor esas kokunun en güzel tarafı dip notası bu aşamada koku çok fazla tatlılaşmadan aromatik odunsu şeklinde  ve elegant bir koku havasına bürünüp bu haliyle son buluyor …özetle.


.







Menekşe + çay baskın ve ana karakterli,genel beğeniye uyacak, kalitesinin iyi olduğu yapaylık hissedilmeyen koku güzelliği bakımından da ancak eh ! fena değil dedirten ortalama bir koku  ben kokuyu çok fazla beğenemedim  aman aman her yerde aranılacak ve mutlaka almalıyım denilecek bir koku değil açıkçası.. 17-27 yaş arası arkadaşlar hesaplı denk gelirse bir şans verebilirler.
Kokunun fark edilirliği ve  kalıcılığı ortalama altı oldu bende.. çok bağırmayan sakin tene yakın kalan kokunun  kıyafette, teninizden den daha iyi sonuç verdiğini söylemeliyim
Ofis kullanımı gibi kapalı mekana uyacak, çok soğuk kış günleri ve aşırı sıcak günler dışında ılık ilkbahar ve sonbahara daha iyi uyum sağlayacaktır.

16 Aralık 2011 Cuma

GİVENCHY Pİ NEO


Givenchy Pi Neo
Koku çıkış yılı: 2008
Koku içeriği : bergamot,mandalina,
Sedir ağacı,paçuli,mersin
Baharat ve vanilya

Kokumuz odunsu bir koku olarak sınıflandırılmış

Tahmin edileceği üzere ülkemizde çok bilinen ve çoğu kişi tarafından da severek kullanılan benim ise pek tutmadığım orijinal pi versiyonunun biraz daha tatlılığı azaltılmış turunçla desteklenmiş hali gibi ama klasik pi versiyonundan çok çok daha güzel koktuğunu söyleyebilirim en azından tatlı olmasına karşın şekerli ve bayık bir koku değil…neyse..

Kokumuza bakarsak …açılışta algılanan hafif tatlı turunç notaları özellikle ben mandalinaya benzettim çünkü bu turunç notaları çoğu parfümde üst notada asidik ekşimsi bir hava verirken bunda tatlımsı şekilde açılıyor sanırım bergamotun daha az kullanılmasından dolayı..
Ayrıca bir çok parfüm gibi üst orta ve dip nota geçişi olmayan düz çizgide ilerleyen bir fıslatmada notaların hepsi hissedilen tarz kokulardan ..evet bu tatlı turunç açılışına yoğun olarak ahşap tonları destek veriyor ama bu tatlılık klasik pi kadar olmasada şekerli tatlılık sınırına yaklaşıyor bu aşama çok hoş olmasada koku yaklaşık 10 dakika sonra tatlılığın biraz yumuşaması, ahşap ve hafif hissedilmeyecek derecede baharat tonlarının desteğiyle daha güzel bir hale geliyor ve çok fazla değişime uğramadan hafif vanilya tatlığında sonlanıyor
Benim denediğim versiyon Pi Neo nun 2008 de ilk çıkan versiyonu sonraki yıllarda neo 2010,tropikal ve paradise versiyonları da çıktı onları denemedim ama daha özenilmiş harman zenginleştirilmiş ve sanırım tatlığı iyi ayarlanmıştır diye tahmin ediyorum özünde baktığınızda kötü bir koku olmayan genel kalitesi fena olmayan sentetikliğin fazla algılanmadığı sade bir koku ama tabii tatlı kokuları sevenler için ..özetle…

Tatlımsı tonlar + sedir ana ve baskın karakterli burnu çok yormayan genel beğeniye uyacak tatlı kokuları sevenlerin çok beğeneceği klasik pi,den koku güzelliği bakımından daha hoş bir koku.. ben tatlı kokulardan çok haz etmediğimden beni çok sarmadı ama bu tarz kokuları sevenler özellikle son dönem çıkan vasat tatlı kokulara kıyasla  18-38 yaş arası arkadaşlar bir şans verebilirler diye düşünüyorum  deneyebilirsiniz.
Kokunun fark edilirliği ve kalıcılığı ortalama civarı oldu bende soğuk kış günlerinde kullanıma uygun bir koku.

11 Aralık 2011 Pazar

GİVENCHY ANGE OU DEMON




Givenchy Ange ou Demon
Koku çıkış yılı: 2006
Koku içeriği: beyaz kekik,safran özü,calabria mandarin
Orkide,zambak,ylang ylang
Tonka fasulyesi,gül,vanilya ve meşe

Koku çiçeksi oryantal olarak sınıflandırılmış

Genelde son dönem çıkan Givenchy,in vasat,sentetik erkek kokularından sonra (özellikle play serisi ve red,blue label ) bu marka bende olumsuz bir imaj bıraktı bugün yorumlayacağım ise, givenchy,in erkek kokularından daha başarılı bulduğum bayan parfümlerinin en zayıf halkası  olan Ange ou Demon parfümü

Bir kere en başta şunu söylemeliyim tam bir 38 yaş üstü kokusu .çiçeksi tarz olmasına rağmen.yoğun ve ağır bir koku
Kokunun açılışında yoğun olarak tatlımsı çiçekler algılanıyor üst notada yazan kokuyu yumaşatan turunç notası, özellikle mandalina ve kekik nerdeyse yok biraz safran ve orta notalardaki çiçek özleri…  kokuda o kadar yoğun tatlımsı çiçekler kullanılmış ki üst notalarda dahil tüm kokuya hakim şekilde burun sızlatırcasına vuruyor..bu tatlı çiçeksi notalardan, yoğun olarak hissedilen çok fazlaca orkide , zambak ,ylang ylang ve dip notadan çiçeksi tonlara destek veren vanilya ama öyle böyle değil yoğun koyu ve sert bir vanilya kokunun bu eziyetli açılışının biraz uçup yumuşayıp hoş hale gelmesini beklerken arada hafif alkollü turunç araya katılmaya çalışıyor ama sönük kalıyor..…bu açılış bana eskiden yaşlı akrabaların evine gittiğimde çiçek kokusuyla karışık hafif bir naftalin kokusu hissederdim işte açılışıda bana bunu anımsattı tahmin edileceği üzere eski modası geçmiş bir tarz açılış…neyse, bu kadar eleştirdikten sonra koku orta ve dip notalara doğru kurudukça biraz daha güzelleşir diye beklerken, çok fazla değişime uğramadan üst ve orta notada algılanan yoğun orkide,zambak tarzı çiçeksi tatlı vanilya kokusuna hafif gül notalarınında eşlik etmesiyle son buluyor koku edp olmasından dolayı yoğun fark edilir, ve kalıcı ama ben bir erkek olarak bir bayanda bu kokuya dayanırmıyım bilmiyorum….özetle.

 Bu resimdeki kadın da bu kokuyu düşünemiyorum tam tezat


Sentetikliğin kendini hissettirdiği iyi oturmamış ve karışmamış dengesiz harmanlı givenchy adına yakışmayacak düşük kalitede Tatlı yoğun çiçek + vanilya baskın ve ana karakterli biraz eski kokan tam bir( kabaca kokoş parfümü) başta 38 yaş üstüne gider dedim ama  kullanın demedim bunu okuyan bayanlara eğer yanınızdan erkekleri uzaklaştırmak isterseniz lafım yok ama aksini düşünüyorsanız bu kokuya verilen her kuruşa acırım vasat bir parfüm çok daha iyi çiçeksi vanilyalı modern kokular varken yanına bile yaklaşmayın kısaca hiçbir bayana tavsiye etmiyorum

2 Aralık 2011 Cuma

GİORGİO ARMANİ ACQUA Dİ GİO



Giorgio Armani Acqua Di Gio
Koku çıkış yılı:1996
Koku içeriği: kalabriya bergamot,portakal çiçeği,yeşil mandalina,limon
Yasemin,lavanta,sedir,laden,biber,şeftali,deniz akorları
Paçuli,beyaz misk,meşe yosunu,ahşap ve amber

Kokumuz aromatik sucul sınıfından çoğu parfüm severin yakından tanıdığı bir koku

Ben bu kokuyu ilk çıktığı yıllarda bir dönem severek kullanmış ama  bitince,de tekrar almamıştım çünkü, hem çok fazla etrafta kullanılıyor olması, fazla kalıcı olmaması yüzünden ve sahtelerinin piyasada çok olmasından , hem de  değişik kokular deneme merakımdan bir şişe ile sınırlı kalmıştı kullanımım..  ama tesadüf eseri geçenlerde bir arkadaşla parfüm takasından tekrar elime geçti ve şimdiki deneyimim ve tecrübelerimle kendimce yorumlayayım dedim…
 En başta şunu söyleyeyim koku güzelliği bakımından  Gio nun  çok tutulması ve sevilmesi hala günümüzde bile çoğu parfüm markasının sport veya aqua versiyonu adı altında benzerlerini yapmaya çalıştığı, çok hoş fresh ,çekici ve seksi bir koku karşı cinsten bu kokuyu beğenmeyeni görmedim ilk fıslattığınızda girdiğiniz ortamda hemen dikkat çeken kokulardan 
Peki bunca övgü,den sonra hiç mi eksi yanı yok?.. Elbette var.. bir kere koku güzelliği çok hoş olmasına rağmen aşırı sentetiklik barındırıyor özellikle ilk ve orta notalar.. ayrıca harman zengin görünmesine rağmen çok iç içe geçmiş ve tüm notalar algılanmıyor yani sanki ellerinde, ne içerik varsa katmışlar gibi bazı kaliteli lüks parfümlerde kokuya çok yönlülük,zenginlik katıp elegant,şık bir hava katarken Gio gibi sucul,genç kesime uygun gündelik kullanılabilecek  ve aşırı sentetiklik barındıran kokularda, kokuyu dengesizleştirip ucuz bir koku havası yaratıyor..ve buda her fıslattığınızda kokunun size farklı gelmesine sebep oluyor bir gün ekşimsi, acımsı buruk iken, bir başka gün orta notalardaki çiçeksi tonlar ve hafif amberli, miskli buruk tatlımsı notalar algılanıyor ve kendi kendinize acaba yeni versiyon gio,mu eski ilk çıkan versiyonumu kullanıyorum diyorsunuz ama alakası yok bence ilk çıkan versiyonunu,da kullanmış biri olarak ve bu elimdeki yeni çıkışlı versiyonu da sürekli deniyorum ..tamamen aynı içerik ve aynı koku …belki alınan yerdeki saklama koşullarına göre çok az burukluk,acımsılık veya tatlımsı tonlarda hafif farklılıklar gösterse de  koku değişmemiş..hatta bu son kullandığım versiyonun biraz daha kalıcılığı iyi gibi geldi bana..parfümün nasıl koktuğuna gelince çoğunuzun bildiği ve denemiş olduğunu varsayarak denememiş olanlar için kısaca anlatayım.
Açılışta algılanan keskin asidik, buruk ve acımsı turunç patlaması..özellikle limon kabuğu ve bergamot kokusu bu o kadar yoğun ve acımsı hissediliyor ki  çoğu turunç temalı fresh kokuda bile bu kadar yoğun acımsı ve keskin bir açılış yok fakat bu açılış etrafınızı bir koku bulutu gibi sarıp yaklaşık 10-15 dakika fark edilirlilik seviyesinin sınırlarını zorluyor  ayrıca koku benzerlik olarak ilk ve orta notaları İssey miyake pour homme ile nerdeyse aynı gibi…bu keskin acımsı turunç patlamasına, kısa bir süre sonra orta notalardaki çiçek tonları ,özellikle yasemin,lavanta ve baharat destek veriyor ve koku uzunca bir süre bu şekilde devam ediyor ..kokunun en güzel yanı ise dip notası ..koku kurudukça çok hafif maskülen bir şekilde  buruk,ekşimsi tonlara çok fazla tatlılık katmadan çok az amber, yoğun beyaz misk,hafifte meşe yosunu eşlik ediyor ve paçuli ahşap karışımı notalarla son buluyor ki bence kokunun en güzel aşaması da bu orta notalardan sonra oluşan,koku kurudukça ortaya çıkan kombinasyon….özetle


Asidik acımsı turunç + çiçeksi tonlar ve misk kombinasyonlu genel kalitesi düşük,ancak
Bir döneme damgasını vurmuş, halen revaçta ve çakması çok olan,  Fahrenheit, tan sonra en bilinen ve  popüler olan, çok özel, çok muhteşem olmasa da kendi sınıfındaki kokular ve son dönem çıkan vasat Armani kokularının en iyisi sayılabilecek sucul fresh bir genç kokusu 17-30 yaş aralığındaki  bu tarz kokuları seven arkadaşlar her ne kadar kokusu biraz demode kalsa da hesaplı bulurlarsa ilkbahar ve yaz aylarında kullanmak üzere bir şans verebilirler
Kokunun fark edilirliği ilk 15 dakika çok yüksek sonrasında ortalama civarı, kalıcılık ise ortalamanın az üstü oldu bende.